Interpretacja wyników badania cholesterolu

Pobierz

Poniżej prawidłowe wyniki.. Zwłaszcza u osób, które mają LDL w normie, a pomimo tego mogą być zagrożone.. cholesterol całkowity: 138-200 mg/dl (3,6-5,2 mmol/l); wartości graniczne - 200-250 mg/dl (5,2-6,5 mmol/l), wartości nieprawidłowe - powyżej 250 mg/dl (> 6,5 mmol/l)To badanie diagnostyczne pozwala wykryć szereg schorzeń.. W znacznie większym stopniu niż np. geny czy czynniki środowiskowe.. Warto to mieć na uwadze, zwłaszcza, jeśli wynik badania mieści w zakresie wartości granicznych.. Kobiety: poniżej 3,3 i mężczyźni: poniżej 3,4 - ryzyko chorób serca bardzo niskie.. Wskaźnik nie-HDL to sztuczny wskaźnik oznaczający wszystkie lipidy, które nie zaliczają się do frakcji HDL.. Dodatkowo na podstawie lipidogramu wykonywane są współczynniki aterogenności: indeks Castelliego, indeks API i inne.Witam, prosze o interpretacje moich wynikow: Cholesterol całkowity 5,06 mmol/l Cholesterol HDL 3,10 mmol/l Cholesterol LDL 1,71 mmol/l Trójglicerydy 0,55 mmol/l Martwi mnie wysoki poniom cholesterolu calkowitego.Interpretacja wyników badań - za wysoki cholesterol.. Cholesterol LDL - "zły cholesterol" - niższe wartości, to lepszy wynik: norma: < 135mg/dl (< 3,5mmol/l); cholesterol LDL podwyższony: 135-155 mg/dl (3,5-4,0 mmol/l); poziom znacznie podwyższony LDL: > 155 mg/dl (> 4,0 mmol/l).Brak jest jednego zakresu wartości referencyjnych dla cholesterolu nie-HDL..

Jakie są prawidłowe wyniki badań cholesterolu?

Sprawdź, jakie są normy dla trójglicerydów w badaniu biochemicznym i czym grozi podwyższony poziom trójglicerydów we krwi .Jak poprawić wyniki - cukier, cholesterol, trójglicerydy.. Ciekawostką jest to, że zimą stężenie cholesterolu jest zwykle o 8 proc. wyższe niż latem.. Na podstawie wyników tego badania podejmowane są decyzje o ewentualnym dalszym leczeniu lub zmianie stylu życia.Interpretacja powyższych norm uzależniona jest od wielu czynników, w tym stanu zdrowia i współistniejących schorzeń.. Poziom cholesterolu LDL należy analizować razem z innymi elementami, które pomagają określić ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej.. Podwyższony cholesterol HDL jest korzystny, ponieważ im więcej cholesterolu HDL w organizmie, tym lepiej.Cholesterol HDL ma różne normy dla obu płci.. Dla pozostałych składowych profilu lipidowego przyjmuje się tzw. stężenia zalecane, które mogą być zróżnicowane - w zależności od wielkości ryzyka u danego pacjenta.W zależności od tego, w jakim laboratorium wykonujesz badania, wyniki mogą być podane w mg/dl (miligramach na decylitr) lub w mmol/l (milimolach na litr).. Podwyższony cholesterol HDL jest wynikiem pozytywnym, gdyż im więcej cholesterolu HDL w organizmie, tym lepiej.. naczyniowego.. Miażdżyca, zawał, ryzyko przedwczesnej śmierci, to pierwsze skojarzenia jakie przychodzą do głowy, kiedy odbieramy wyniki badań krwi i widzimy, że wychylają się one poza referencyjne "widełki".Cholesterol całkowity powyżej 240 mg/dL świadczy o wysokim ryzyku wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych..

HDL to frakcja tzw.,,dobrego" cholesterolu.

Kobiety: 4,5 i mężczyźni: 5 - ryzyko chorób serca średnie.Lipidogram (cholesterol i trójglicerydy) - norma, interpretacja wyników badań.. Data publikacji: 19 września 2016, 04:46.. Pamiętaj, że diagnozę na podstawie wyników badań może postawić tylko lekarz.Cholesterol HDL a normy Wyniki badania cholesterolu HDL analizuje się zależnie od płci: prawidłowy poziom HDL u kobiet: minimum 50 mg/d, prawidłowy poziom HDL u mężczyzn: minimum 40 mg/dl.. Spowodowane jest to tym, że wraz ze wzrostem cholesterolu HDL, spada ryzyko chociażby choroby wieńcowej.Badanie cholesterolu Badanie cholesterolu pozwala ustalić stopień ryzyka chorób układu sercowo ?. Sam wynik cholesterolu HDL należy zestawić z wynikami cholesterolu całkowitego oraz poziomu trójglicerydów.. Podwyższone stężenie cholesterolu całkowitego oraz jego frakcji LDL, może świadczyć o niedoczynności tarczycy, chorobach nerek i wątroby, być efektem prowadzenia niezdrowego trybu życia, stosowania antykoncepcji hormonalnej lub terapii glikokortykosteroidami.Cholesterol HDL ("dobry cholesterol") norma u kobiet: ≥40-80 [mg/dl] norma u mężczyzn: ≥35-70 [mg/dl] Trójglicerydy norma u kobiet: 35-135 [mg/dl] norma u mężczyzn: 40-160 [mg/dl] Jeśli mamy wyniki w [mmol/l] to jak zamienić na [mg/dl] ?.

Im mniejszy nie-HDL tym lepiej.Interpretacja wyników lipidogramu nie jest zero-jedynkowa.

Prawidłowe wyniki cholesterolu całkowitego są wówczas, gdy nie przewyższają 190-200 mg/dl, zły cholesterol (LDL) nie przekracza poziomu 116 mg/dl, trójglicerydy nie są wyższe niż 150 mg/dl, a dobry cholesterol (HDL) przewyższa 45 mg/dl.Na podstawie raportu z Harvard Medical School możemy przyjąć następująco: Stosunek poziomu cholesterolu do HDL.. TSH 4.35 (0.27 - 4.20), fT3 4,71 (3.10 - 6.80), fT4 17.45 (12.00 - 22.00), Anty TG 15.33 (<=115.00), Anty TPO 11,97 (<=34.00).Trójglicerydy to kwasy tłuszczowe, które są jednym z głównych materiałów energetycznych dla organizmu.. Wartości referencyjne (potocznie mówiąc: normy) zostały ustalone tylko dla cholesterolu całkowitego.. słowa kluczowe: interpretacja, wyników, badań, wysoki, cholesterolPodpowiadamy, jak odczytać wyniki badań morfologii krwi, cholesterolu i prób wątrobowych.. Dla cholesterolu całkowitego, LDL i HDL mnożymy x 38,67, czyli np. 4,5 [mmol/l] x 38,67 = 174 [mg/dl]LDL - norma złego cholesterolu w badaniu krwi.. Najlepiej dla naszego organizmu .Badania pokazują, że nie-HDL cholesterol jest równie ważnym wskaźnikiem ryzyka chorób serca..

U mężczyzn norma cholesterolu HDL wynosi od >40 mg/dl, a u kobiet >50 mg/dl.

Lipidogram to badanie polegające na analizie wyników badania poziomu cholesterolu we krwi, frakcji cholesterolu LDL i HDL oraz poziomu triglicerydów.. Zaliczamy do nich: podobne schorzenia w rodzinie, nałóg papierosowy, wiek, płeć, cukrzyca, inne badania laboratoryjne, nadciśnienie tętnicze.Wyniki badań są w normie.. Interpretacja wyników musi uwzględniać występowanie czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, z których najistotniejsze to: wiek powyżej 45 lat u mężczyzn i 55 lat u kobiet,Z tego powodu warto - profilaktycznie - przynajmniej raz w roku robić lipidogram, czyli badanie na stężenie cholesterolu i trójglicerydów w organizmie.. Jest przydatny również u pacjentów ze zwiększonym poziomem trójglicerydów, gdzie trudno było zmierzyć LDL.Dokonywana w ramach konsultacji z lekarzem analizującym lipidogram interpretacja wyników powinna obejmować szereg zmiennych dotyczących indywidualnego pacjenta - jego stan zdrowia, wyniki innych badań, historię chorób układu krążenia w rodzinie, styl życia, przyjmowane leki.Podwyższony poziom cholesterolu postrzegany jest powszechnie jako wskaźnik ryzyka chorób układu krążenia.. Kobieta 26 lat.. Za większość przypadków, gdy w badaniach wychodzi "wysoki cukier" czy podwyższony "zły" cholesterol i trójglicerydy odpowiadają za to nasze codzienne decyzje żywieniowe i (bez)ruchowe.. Skróty używane w morfologii, lipidogramie (profil badań cholesterolu) czy wynikach prób wątrobowych brzmią .Proszę o interpretacje wyników badań tarczycy, cholesterolu.. Na pierwszy rzut oka odczytywanie wyników badań krwi może wydawać się bardzo skomplikowane.. Warto również zwrócić uwagę na wartości referencyjne przyjęte przez dane laboratorium diagnostyczne.Cholesterol- poznaj normy, sprawdź swoje wyniki dla badania: nazwa_badania i poznaj ich interpretacje.. Ich nadmiar znacznie podnosi ryzyko zawału serca.. Kobiety: 3,8 i mężczyźni: 4 - ryzyko chorób serca niskie..


wave

Komentarze

Brak komentarzy.
Regulamin | Kontakt